Uit de praktijk/Blog

18 dec

Het gat in de markt

Ze wilde graag voor zichzelf beginnen, maar ze wist niet in wat. Of ik een keer mee wilde denken over het gat in de markt. Natuurlijk wilde ik dat wel. Het gat in de markt vinden is de heilige graal voor veel startende ondernemers. Het eerste...

28 nov

Eindejaarsdrukte?

Zo tegen het einde van het jaar, als er deadlines gehaald moeten worden, merk ik dat mijn klanten regelmatig hun afspraak afzeggen. Ze hebben een overvolle agenda, leven bij de dag en hebben geen tijd. Hoe komt dat? En waar ligt de oplossing? Ik zie vaak...

30 mei

Slim nadenken over de toekomst

Als ondernemer in de bouw was hij gewend hard en veel te werken. Hij was jong, ondernemend en zijn ambities waren groot. Zijn bedrijf groeide dan ook gestaag. Echter, door een verkeersongeval stond alles stil en wist hij even niet meer wat hij moest doen....

17 feb

Bedrijfsopvolging in de familie

Sinds een jaar werkte hun zoon in het bedrijf. Daar waren ze dolblij mee, zo vertelde het echtpaar dat tegenover me zat, het was voor hen alle drie een droom die uitkwam. Echter, nu bedrijfsopvolging in beeld kwam, twijfelden ze. Hun zoon, laten we hem...

30 dec

Stop met stapelen

Iedere keer wanneer ik een ondernemer spreek met een briljant idee, denk ik “hoe komt hij erop, waarom heb ik dat niet bedacht”. Als we vervolgens verder praten is dit vaak niet het enige goede idee dat hij heeft. Nee, hij barst ervan. En hij...

23 dec

Ondernemingsplan op maat

“Wat is ie groot, breed en stoer”, dát was het eerste dat ik dacht toen ik bij deze nieuwe klant binnenkwam. Hij was niet veel naar school geweest. Die manier van leren paste niet zo bij hem, zo vertelde hij. Met zijn handen werken en...

12 dec

In de lift

Netwerken is voor iedere ondernemer van belang. Maar hoe vertel je nu in 1 minuut wie je bent, wat je doet en waar je organisatie voor staat? En hoe weet je daarmee dan ook nog de nieuwsgierigheid van je gesprekspartner te wekken? Daarover ging de...

14 nov

Cijfers en poen

Door allerlei fysieke klachten kon, laten we hem Dirk noemen, niet meer de 80 uur per week werken die hij als ondernemer gewend was te werken. Zo’n 40 uur per week werken, dat ging best, vertelde Dirk in het eerste gesprek dat ik met hem...

20 sep

Krijgt u het personeel dat u verdient?

Gisteren was het weer raak: een ondernemer die baalde van zijn medewerkers en het liefst per direct al zijn mensen wilde ontslaan. “Hoe kan dat zo ver komen?” vraag ik me dan af. Als je als ondernemer mensen aanneemt in je bedrijf heb je twee...