Startende ondernemer: de overheid helpt!

28 jun Startende ondernemer: de overheid helpt!

Wanneer je besluit om voor jezelf te beginnen, heeft de overheid (en aanverwante instellingen) diverse mogelijkheden om je te helpen. Hieronder staan een aantal regelingen die de moeite waard zijn om even te bekijken. Dit overzicht is niet compleet, dus mocht er niks voor je bij staan, dan raad ik je aan om zelf nog verder te zoeken naar mogelijkheden die bij jou en jouw bedrijf passen.

Startersaftrek
De meest makkelijke en meest gebruikte regeling is de startersaftrek. Deze aftrek is bedoeld om het starten van ondernemingen te stimuleren. Starters kunnen in de eerste vijf jaar van hun onderneming bij hun aangifte inkomstenbelasting, in totaal drie keer een extra bedrag van € 2.123,- van hun winst aftrekken. Jouw boekhouder of accountant zal dit haast als vanzelf voor je regelen.

Borgstelling MKB-kredieten
Als kleine ondernemer kun je aanspraak maken op een borgstelling van de overheid voor een deel van de lening die je wil aanvragen. Door deze borgstelling kun je bij de bank een hogere lening krijgen dan dat je op basis van jouw onderpand had gekregen. Al je bij de bank een ‘starterslening’ afsluit van maximaal € 266.667,- staat de overheid borg voor 67,5%. De bank kan deze borgstelling voor je aanvragen. Je leest meer over deze regeling op www.RVO.nl

MKB-Krediet
Wanneer je op zoek bent naar een lening en je kunt hiervoor niet bij je bank terecht, kijk dan ook eens naar een MKB-krediet. Dit is een subsidie in de vorm van een zakelijke lening. Je kunt een lening afsluiten tussen € 50.000,- en € 250.000,-. Meer informatie vind je op www.Qredits.nl. Wanneer je minder financiering nodig hebt, kan Qredits je ook helpen met een microkrediet.

Bijstandverlening zelfstandigen
Zelfstandige ondernemers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen aankloppen bij hun gemeente voor ondersteuning als het even wat minder gaat.
Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden en/of een bedrijfskapitaal/starterskrediet. Dit krediet is een rentedragende lening van maximaal € 36.155,- in 2018 (voor starters, voor gevestigde ondernemers gelden andere bedragen). Er gelden wel een aantal voorwaarden dus kijk eerst even op www.RVO.nl.

Een bijdrage van het UWV
Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een WW-uitkering van het UWV ontvangt en je wil voor jezelf beginnen, dan kun je gebruikmaken van een aantal regelingen die UWV je biedt.
Denk bijvoorbeeld aan een starters- of voorbereidingskrediet, inkomenssuppletie of vergoedingen voor ondersteuning bij je fysieke beperking. Jouw contactpersoon bij UWV kan jou meer hierover vertellen of je kunt zelf kijken op www.UWV.nl.

Investeringsfondsen
Omdat de overheid sommige starters extra wil stimuleren, zijn er speciaal voor hen extra regelingen in het leven geroepen. Het gaat dan vooral om technostarters en creatieve starters. Er zijn meer dan twintig regelingen en fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Je vindt veel van deze regelingen en fondsen op www.RVO.nl.

De Startversneller
Binnen De Startversneller zijn er jaarlijks 500 vouchers beschikbaar voor startende ondernemers uit Gelderland. Ondernemers komen in aanmerking voor een voucher van maximaal € 1.000,- om te besteden aan coaching. De coaching heeft betrekking op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden zoals financiën, acquisitie of managementvaardigheden. Op een later moment kunnen zij in overleg met de coach een tweede voucher voor maximaal € 1.000,- aanvragen voor opleiding en training. Wanneer je starter in Gelderland bent kun je meer informatie vinden op www.destartversneller.nl. Je kunt ook mij even bellen, want ik ben één van de coaches in dit programma.