Ondernemingsplan op maat

23 dec Ondernemingsplan op maat

Wat is ie groot, breed en stoer”, dát was het eerste dat ik dacht toen ik bij deze nieuwe klant binnenkwam. Hij was niet veel naar school geweest. Die manier van leren paste niet zo bij hem, zo vertelde hij. Met zijn handen werken en leren in de praktijk paste wel, dus was hij al jong gestart als ondernemer. Afgelopen jaren waren succesvol geweest. Maar nu, zo vertelde hij, had hij toch wel een probleem. Hij had een ondernemingsplan nodig. Hoe maak je zoiets? Of ik hem kon helpen bij het goed op papier zetten van zijn plannen?

Een ondernemingsplan schrijven is voor veel (startende) ondernemers een lastige opgave. Er zijn echter diverse werkvormen beschikbaar die u op weg kunnen helpen. Het beroemde Business Model Canvas is zo’n handig hulpmiddel. Hiermee brengt u uw bedrijf op een overzichtelijke en visuele manier in beeld. Aan de hand van negen bouwstenen beschrijft u uw organisatie, uw verdienmodel, klanten, relaties en leveranciers.

Het model werkt zeer overzichtelijk. De onderkant bestaat uit de bouwstenen kosten en opbrengsten. Centraal staat de bouwsteen waardepropositie, dat is de onderscheidende waarde die u de klant biedt. Links hiervan is ruimte gereserveerd voor de bouwstenen waarmee u deze waarde tot stand brengt: uw partners, uw bedrijfsmiddelen en welke activiteiten u onderneemt. Aan de rechterkant staat aan wie u het product verkoopt, via welke kanalen u gaat leveren en hoe u uw relaties met klanten onderhoudt.

Door de logische volgorde van het model te gebruiken en zo na te denken over de inhoud van de negen bouwstenen in uw bedrijf, bouwt u uw bedrijfsmodel op en  verzamelt u als vanzelf alle informatie die u nodig heeft voor het schrijven van uw ondernemingsplan.

Samen met mijn klant heb ik alle bouwstenen van zijn plan besproken en zijn we gekomen tot een bedrijfsmodel. Op basis hiervan ben ik nu het ondernemingsplan verder op papier aan het zetten.  Nu maar hopen dat hij snel de financiering van zijn plan rondkrijgt zodat hij kan doen waar hij goed in is: Ondernemen.

Wilt u graag advies en hulp bij uw ondernemingsplan? Schakel dan Lantèr in!